queen with page thumbnail
Winnaars tekenwedstrijd ontmoeten Koningin Beatrix

Visit the source of this article at http://www.plannederland.nl/nieuws/nieuws_nl/EC_021105/

Article by Plannerderland, Netherlands

Nov 2, 2005

De 25 jonge winnaars van de tekenwedstrijd in het teken van vijf jaar Earth Charter mogen op 9 november zelf hun tekeningen aan Koningin Beatrix aanbieden. Deze tekeningen, gekozen uit de 8000 inzendingen, worden gebundeld in een omslag dat door de Koningin zelf is gemaakt en daarna toevertrouwd aan de Ark van de Hoop, de symbolische bewaarplaats van de Earth Charter. De tekenwedstrijd, met als opdracht leefbare aarde, werd georganiseerd door kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland, het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het NCDO.

Dit jaar is het vijf jaar geleden dat het Handvest van de Aarde (Earth Charter) werd opgesteld als ethisch kader voor globalisering en internationale betrekkingen en leidraad voor een rechtvaardige, duurzame wereld, nu en in de toekomst. Het Handvest van de Aarde is opgesteld na een wereldwijde consultatie van duizenden mensen en honderden organisaties en werd in 2000 gelanceerd in het Haagse Vredespaleis in aanwezigheid van Koningin Beatrix. Om te vieren dat het Handvest van de Aarde vijf jaar oud is, wordt van 7 tot 9 november een internationale bijeenkomst georganiseerd over de praktijk en de toekomst van het Handvest.

Stem van de toekomst

Tijdens de jubileumbijeenkomst in Amsterdam, dat alleen toegankelijk is voor genodigden, zullen de praktijk en de toekomst van de Earth Charter aan de orde komen in werkgroepen, presentaties en culturele manifestaties. Prominente Earth-Chartercommissarissen zullen het congres bijwonen, waaronder Yolanda Kakabadse, voorzitter van de Fundación Futuro Latinoamericano, voormalig Sovjet-president Michael Gorbatsjov, auteur, professor en filantroop Steven Rockefeller, de Jordaanse Prinses Basma Bint Talal, oprichter van onder meer het Hashemite Fonds voor Menselijke Ontwikkeling en Erna Witoelar, VN- ambassadeur voor de Millenniumdoelen in Azië en de Pacific. Jongeren uit de hele wereld zullen aanwezig zijn om de stem van de toekomst te vertegenwoordigen.

Koningin maakt boekomslag

De symbolische bewaarplaats van het Handvest is de Ark van Hoop. In deze esdoornhouten kist, beschilderd met religieuze en wereldse symbolen, planten, dieren en kinderen,. Ligt een op handgemaakt papyrus geschreven kopie van de Earth Charter, samen met door kunstenaars en kinderen gemaakte boeken met getekende en geschreven impressies van een betere wereld. Voor de winnende tekeningen van de tekenwedstrijd in het teken van vijf jaar Earth Charter, heeft Koningin Beatrix persoonlijk een boekomslag gemaakt. Tijdens haar bezoek aan de Earth-Chartercongres zal de Koningin dit boek aan de Ark van Hoop toevertrouwen.

Boek over vijf jaar Earth Charter

In de Earth Charter zijn gemeenschappelijke, internationale waarden en principes geformuleerd. Deze vormen de rode draad in een boek dat ter gelegenheid van het eerste lustrum zal verschijnen.. Bekende en minder bekende wereldburgers, onder wie Michael Gorbatsjov, bevrijdingstheoloog Leonardo Boff, zangeres en activiste Mercedes Sosa en rabbijn Abraham Soetendorp, schrijven hierin over de voortgang die is geboekt na vijf jaar het Earth Charter. Het boek verschijnt in het Engels, Spaans en Nederlands bij KIT Publishers. Het eerste exemplaar zal op 9 november worden overhandigd aan Koningin Beatrix.


Published: Thursday, March 09, 2006.
Story By: Plannerderland, Netherlands
copyright © 2001 - 2009 Ark of Hope